OP/HEF - grip op het ongewone
column

Blik op het ongewone #2

Op donderdag 8 oktober 2020 veroorzaakt OP/TIL opschudding. Met het event OP/HEF, rond het thema ‘grip op het ongewone’ willen we je een andere kijk bieden. En nieuwe inzichten. Om zo je culturele praktijk op te tillen.

OP/TIL vraagt aan enkele bijzondere mensen om een column te schrijven. Een persoonlijke blik op het ongewone. We geven eerst het woord aan woordkunstenaar Hind Eljadid.

Grip op het ongewone

Wat is er toch met de mens en de drang om alles te moeten controleren? En waarom worden we bang als we dit niet kunnen? De titel van dit stuk toont exact aan hoe problematisch ons gedachtepatroon is. Want wie beslist er dan wat er ongewoon is? En hetgeen voor jou ongewoon is, is niet per se ongewoon voor mij. We rennen onszelf voorbij in de wedstrijd naar de norm. Zo blank mogelijk, zo hetero mogelijk, zo gewoon mogelijk.

Ondanks die gedachte kan het gewone in een vingerknip veranderen. Daar zijn wij allen getuige van geweest, de afgelopen periode. Het werd meer dan eens duidelijk dat de normale gang van zaken niet de ideale situatie is voor iedereen in deze samenleving. Dat er structurele verandering nodig is. Dat er mensen in erbarmelijke omstandigheden moeten overleven. Maar blijkbaar is dat gewoon, in één van de rijkste landen ter wereld. Laten we voordat we grip willen hebben op het ongewone, een beter gewoon creëren, samen, als een gemeenschap in al haar diversiteit. Een gewoon waar het ongewone gewoon in kan wonen. 

En wat betekent dat nu, ‘gewoon’?

Gewoon:  als iets niet opvalt en vaak voorkomt.

1. alledaags 2. banaal 3. conventioneel 4. courant 5. daags 6. dagelijks 7. domweg 8. door ervaring vertrouwd 9. eenvoudig 10. eenvoudigweg 11. gangbaar 12. gebruikelijk 13. gemeen 14. gemiddeld 15. gewend 16. gewend aan 17. laag-bij-de-gronds 18. naar de regel 19. niet bijzonder 20. niet eigenaardig.

Geef mij maar het ongewone, geef mij maar uniek en uit de hokjes denkend. Geef mij maar abnormaal, geef mij maar het aparte en het exclusieve, het gekke, het artistieke. Geef mij maar de regelbrekers en de zwarte schapen. Geef mij maar bijzonder, geef mij maar ongewoon. En wat we ook doen, laten we alsjeblieft geen grip krijgen op het ongewone. 

Hind Eljadid

Hind Eljadid
Hind Eljadid / © Bianca Goyens

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.