sociaal-cultureel
BELEID

Verdubbeling middelen voor sociaal-culturele projecten met bovenlokale uitstraling

De subsidies van 2023 voor sociaal-culturele projecten met een bovenlokale uitstraling worden verdubbeld. Dat kondigde minister van cultuur, Jambon, aan tijdens de Commissie voor Cultuur van 20 april 2023.

Verdubbeling middelen

Tijdens de Commissie voor Cultuur in het Vlaams Parlement van 20 april 2023 kondigde minister Jambon aan om de subsidiepot van de projectoproep 2023 te verdubbelen van de al toegekende 400.000€ naar ruim 1 miljoen euro. Dit dankzij het verschuiven van niet- toegewezen DAC-middelen (derde-arbeidscircuit red.).

De minister gaf tijdens zijn aankondiging mee ’te rekenen op de rijke creativiteit van de cultuursector om voldoende boeiende projecten in te dienen binnen deze projectoproep.’

Subsidies voor sociaal-culturele projecten met bovenlokale uitstraling

Elk jaar kent de Vlaamse regering subsidies toe voor sociaal-culturele projecten met bovenlokale uitstraling. Die projecten moeten inzetten op het doel van het decreet (nieuwe decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk sinds 1 januari 2018 red.) en moeten vertrekken vanuit minstens twee sociaal-culturele functies.

Daarnaast moet zo’n project een laboratoriumrol in het sociaal-cultureel volwassenenwerk stimuleren of een expliciete bijdrage leveren aan een maatschappelijke uitdaging, zoals geformuleerd door de Vlaamse regering.

Laboratoriumrol

Met de laboratoriumrol wordt bedoeld dat je via maatschappelijke, innoverende praktijken op zoek gaat naar antwoorden op diverse samenlevingsvraagstukken, zoals bijvoorbeeld etnisch-culturele diversiteit, vergrijzing, ecologie … Daartoe kan je experimenteren met nieuwe strategieën, methodes, doelgroepen, thema’s …

Focus op leesbevordering

Eén van de maatschappelijke uitdagingen die werden geformuleerd door de Vlaamse regering voor de projectenronde 2023 is leesbevordering. Deze oproep lijkt dus bijzonder interessant voor bibliotheken.

Deadline om een dossier in te dienen

De indiendatum voor projecten is uiterlijk 15 juli 2023 (er is maar één projectoproep).

Wil je meer informatie over de projectoproep?

Webinar

Heb je een idee voor een sociaal-cultureel project?

Op 29 maart 2023 informeerden het departement Cultuur, Jeugd en Media, OP/TIL en Socius over de volgende 3 subsidielijnen.

  • sociaal-culturele projecten rond leesbevordering of de laboratoriumrol
  • innovatieve partnerprojecten
  • bovenlokale cultuurprojecten

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.