cultuurplekken

OP/TIL zet de komende jaren in op ‘cultuurplekken van morgen’

Sluit je aan bij de Community of Practice

Hoe creëren we (boven)lokaal toegankelijke, duurzame en inclusieve ruimtes waar cultuur kan bloeien?

Onze eerste bijeenkomst is dé plek om samen te werken aan de cultuurplekken van de toekomst. We gingen de afgelopen twee jaar intensief in gesprek met lokale cultuurambtenaren, experts en (boven)lokale cultuurorganisaties, om te verkennen wat we kunnen doen voor de cultuurplekken van morgen.

We zijn er klaar voor. Om jullie te ontvangen en samen aan de slag te gaan op dinsdag 28 januari 2025.

Schrijf je in voor onze community of practice die jullie wil inspireren, informeren, coachen en verbinden rond cultuurplekken van morgen. Bekijk het programma en lees meer over het idee achter de community of practice. 

Lees meer over cultuurplekken van morgen

De vraag naar inspirerende, toegankelijke en duurzame cultuurplekken is groter dan ooit. Veel bestaande cultuurhuizen en bibliotheken zijn verouderd. Het is tijd om ze klaar te stomen voor de toekomst. 

Wat als  cultuurplekken transformeren, de infrastructuur een nieuw doel krijgt en we zo een nieuw publiek aantrekken? Ook de gebouwen van verenigingen zijn klaar voor een frisse wind en een toekomstgerichte aanpak.

Kunnen (boven)lokale culturele organisaties en lokale overheden nieuwe cultuurlocaties creëren door middel van herbestemming en gedeeld gebruik? Klaar om nieuwe horizonten te ontdekken en de handen uit de mouwen te steken? Sluit aan bij de community of practice voor cultuurplekken van morgen.

Community of practice

Drie jaar lang (2025-2027) organiseren we tweemaal per jaar fysieke bijeenkomsten, twee webinars, coaching en inhoudelijke inspiratie via TERECHT en nieuwsbrieven. Van concrete praktijkvoorbeelden tot beleidsinzichten, van praktische tools tot advies van experten, we delen en verbinden je met alles wat kan helpen bij het vormgeven van cultuurplekken die morgen relevant zijn. 

OP/TIL wil het brede culturele veld: lokale cultuurambtenaren, IGS’en cultuur, het culturele middenveld en betrokken ambtenaren van departement cultuur, jeugd en media samenbrengen in een community of practice. Om hen te inspireren, informeren, coachen en verbinden. We gaan samen op zoek naar een toekomstvisie voor de cultuurplekken van morgen.

Je krijgt de kans om jouw ideeën en ervaringen te delen, om van anderen te leren, en om samen te werken aan vernieuwende oplossingen voor cultuurplekken van morgen. Wil je graag actief zijn in de community? Stuur een mail naar an-sofie@cultuuroptil.be

Cultuurplekken zien we ruim: het gaat over over alle plekken waar lokaal en bovenlokaal cultuur gemaakt en beleefd wordt en waar het lokale cultuurbeleid op inzet. Plekken die herdacht, heringericht, gedeeld of nog gebouwd moeten worden.


Coaching

OP/TIL staat klaar voor je vraag over cultuurplekken van morgen.

  • Je kan veel voorkomende vragen en antwoorden vinden op TERECHT, onze doorverwijstool, bij het thema cultuurplekken. Vind je geen antwoord op je vraag? Bezorg ons dan jouw extra vraag.
  • Wil je graag oriënterende coaching van OP/TIL over cultuurplekken van morgen? Stuur je vraag door aan naar an-sofie@cultuuroptil.be.

De oriënterende coaching kan zowel online als offline doorgaan. De online sessies verlopen via Google Meet. De offline sessies gaan steeds door in het kantoor van OP/TIL in Brussel. 

Nadat we zicht hebben op alle ins en outs van je vraag gaan we voor jou op zoek naar de juiste input, praktijkvoorbeelden, experten en tools voor jouw specifieke vraag. Indien mogelijk verbinden we je ook met cultuurambtenaren/werkers met gelijkaardige vragen en oplossingen. We hopen je zo te versterken in je aanpak rond cultuurplekken.

Voor een tweede opvolggesprek rekenen wij 70 euro per uur. Wij geven duidelijk aan wat je wel en niet van ons kan verwachten. Als je vraag expertise nodig heeft buiten OP/TIL, zullen we gericht doorverwijzen.



Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.