de zaak cultuur
debat

De Zaak Cultuur — Hoe zorg je dat iedereen groeikansen krijgt in cultuur, zowel in een dorp als in de stad?

Hoe ziet de toekomst van de cultuursector er uit? Op 2, 3 en 4 december 2020 lieten heel wat cultuur- en beleidsmakers hun stem horen tijdens De Zaak Cultuur, een online event van Cultuurloket, OP/TIL en 10 partners.

Groeikansen in cultuur

Hoe actueel is het lied ‘Small Town’, over Andy Warhol die als jonge kunstenaar niets te zoeken had in zijn geboorteplaats? Trek je als jonge kunstenaar maar beter naar de grote stad? En wat met de cultuurparticipant? Krijgt die alle kansen? Cultuurorganisaties gingen op zoek naar antwoorden op deze vragen via getuigenissen van makers, programmatoren en politici, een onderzoek en een debat.

Hoe zorg je dat iedereen groeikansen krijgt in cultuur, zowel in een dorp als in de stad? OP/TIL werkte mee aan de kamer op 3 december 2020.

Lara Staal modereerde 3 korte debatten:

  • Waarin verschillen stad en platteland in cultuurcreatie en -beleving? Jo Sollie, Dieter Sermeus en Mehdi Maréchal bespreken dit in ronde 1.
  • Wat kan het beleid bijdragen aan het beleven en ontwikkelen van kunst en cultuur?  In ronde 2 gaan Bram Dobbelaere, Pieter Taccoen en Kris Declercq in gesprek.
  • Hoe kunnen kunstenaars zich ontwikkelen? In de 3e gespreksronde denken Ciel Grommen, Toon van Otterdijk en Chika Nina Unigwe  hierover na. 

De blik van de expert

We vroegen aan een aantal experten om mee te kijken naar dit thema. Zij voeden mee het debat.

Bekijk het webinar van Professor dr. John Lievens over recent onderzoek in Vlaanderen en het buitenland over cultuurparticipatie.

Luister naar het verhaal van dans- en circusartiest Alexander Vantournhout.

Partners

De Zaak Cultuur is een online event van Cultuurloket, OP/TIL en 10 partners: CircuscentrumCultuurconnectDemosFAROKunstenpuntmeemooPubliqSociusVAF en VI.BE.

Lees het verslag

Download hier het uitgebreide verslag.
Het bestaat uit 3 delen:

  • Groeikansen voor publiek in dorp en stad.
  • Waar vinden kunstenaars groeikansen?
  • Meer groeikansen in cultuurhuizen

De conclusies uit de andere kamers?

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.