intergemeentelijk

De bibliotheek als derde plek — nulmeting door 7 Stuifzand-bibliotheken

Op 17 mei 2022 liet Stuifzand bibliothecarissen uit heel Vlaanderen proeven van en voelen aan alles wat ze ontdekten in het Eramus+ project ‘Expeditie Community Librarian’ over de bibliotheek als derde plek. De (belevings)bib van Laakdal was hiervoor de uitgelezen plek. 

De derde plek

Zo’n derde plek is een fysieke plaats waar je op adem kan komen, jezelf kan verrijken, anderen kan ontmoeten. Het is er gezellig, laagdrempelig, inclusief, kortom: een paleis van én voor de gemeenschap. Het is een plek waar je naartoe kan gaan naast de eerste plek (thuis) en de tweede (op het werk of op school).

De zeven Stuifzand-bibliotheken bundelen de krachten in de zoektocht naar een Kempens model van de bibliotheek als derde plek. Op 17 mei lanceerden ze hun nulmeting, waarop ze in de toekomst zullen verder werken. Zes aspecten van een bibliotheek als derde plek werden getoond én toegelicht door bibliotheekmedewerkers van de zeven Stuifzandbibliotheken (ook wel Mario’s* genoemd). 

Mario is de ideale community librarian. Het is dé gastvrije hulpvaardige bibliotheekmedewerker die proactief ondersteunt. Het is een aanspreekpunt voor jong en oud en voor partners. Deze medewerker zorgt voor enthousiasme met een glimlach die energie geeft en is de ambassadeur van de bibliotheek.

Tijdens hun expeditie gingen ze in gesprek met experten, lieten zich inspireren door (buitenlandse) voorbeelden, zoals de Chocoladefabriek in Gouda, de Deichman-bibliotheken in Oslo. En ze deden aan job shadowing. Hieruit destilleren ze de nulmeting.

Kenmerken van een bibliotheek als derde plek:  

  • gezellig en gastvrij
  • vaak open
  • toegangspoort tot kennis en kennismaken
  • betaalbaar
  • laadstation voor sociale en mentale energie
  • leren en doen
  • sociale dienstverlening
  • plaats voor initiatieven
  • voor iedereen
  • beheersbaar

In de bibliotheek van Meerhout kan je in juni een mini-expo bezoeken met al het materiaal van deze nulmeting. Vanaf halfweg juli en augustus zal de expo terug in de bibliotheek van Laakdal te zien zijn. Laat je niet alleen verleiden door de vele literatuur die je wordt aangeraden, maar ook door de verschillende praktijkstandjes.

Stuifzand

Stuifzand is het intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultuur tussen de gemeenten: Balen, Dessel, Retie, Laakdal, Meerhout, Mol en Geel.

Sinds oktober 2021 heet Stuifzand ook een bibcollectief.

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.