V-loket
BELEID

Het Verenigingsloket gaat aan de slag met jouw ideeën

De Vlaamse overheid bouwt een digitaal platform voor interacties tussen verenigingen en dienstverleners. Het Verenigingsloket streeft naar administratieve vereenvoudiging. De Vlaamse overheid verzamelde feedback van verenigingen en overheden. Wat blijkt? Beide kampen ze met gelijkaardige uitdagingen en stellen ze ook gelijkaardige oplossingen voor.

Jouw feedback

Verenigingen focussen op oplossingen die hen helpen bij allerlei wettelijke en juridische verplichtingen. Verder willen zij één up-to-date overzicht van relevante diensten, zoals subsidies aanvragen of een activiteit organiseren. Ook een standaardprofiel van hun vereniging is wenselijk, zodat ze maar één keer hun gegevens moeten opgeven.

Medewerkers van overheden delen deze top drie, zij het in een andere volgorde. Zij kijken voornamelijk uit naar een centrale databank voor verenigingen om gegevens éénmalig op te vragen en te delen. Ook een totaaloverzicht van de lopende productaanvragen staat hoog op hun verlanglijstje. Verder willen zij de dienstverlening optimaliseren via een volledige digitalisering van aanvraag tot en met aflevering van het product of dienst.

De Vlaamse overheid verwerkt de ideeën, werkt de eerste concepten uit en bouwt verder aan een testversie van het Verenigingsloket.

Verenigingsloket

De Vlaamse overheid bouwt een digitaal platform voor interacties tussen verenigingen en dienstverleners. Denk aan het aanvragen van vergunningen, het nalaten van administratieve informatie (verzekeringen, boekhouding, …), aanvraag materiaal bij de uitleendienst, … 

Het Verenigingsloket streeft naar administratieve vereenvoudiging voor verenigingen. Bekijk dit filmpje over het V-loket. Of bekijk het webinar voor verenigingen of voor lokale besturen.

Timing

Een eerste publieke versie van het V-loket is pas voorzien in januari 2023. Tot dan is er een testversie. De Vlaamse overheid stuurt die frequent bij op basis van de ontvangen feedback. 

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.