NETWERKEN

GRENSBREKERS #11 — regio Middenkust

Geloof jij ook dat de meest waardevolle ideeën opschieten als mensen elkaar ontmoeten? Je werkt rond cultuur voor een gemeente of stad en bent nieuwsgierig naar wat er leeft in de gemeenten rondom. Je wil meer cultuurcollega’s uit de regio leren kennen, en droomt ervan samen uitdagingen aan te pakken? 

Stap op donderdag 28 november 2024 in ons netwerk van culturele grensbrekers en ontmoet je buren uit Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Oudenburg, Ichtegem en Gistel.

Ontmoet en match

Welke culturele grenzen wil je doorbreken? Over welke uitdagingen denken jouw cultuurcollega’s uit de regio na? Ontmoet en match tijdens GRENSBREKERS in regio Middenkust. Jij vertrekt die dag met minstens 3 nieuwe contacten en zeker één avontuurlijk idee

Met GRENSBREKERS connecteert OP/TIL culturele spelers in jouw regio, over de gemeentegrenzen heen. Begin 2022 deelde de Vlaamse Regering Vlaanderen op in 15 referentieregio’s. Om de 3 maanden planten we onze vlag in één van die regio’s.

Programma

We openen de dag met kennismaking. We zetten regio Middenkust op de kaart. Je krijgt inspiratie vanuit de praktijk. En, we geven ook aan jou het woord, om ideeën en vragen te delen met elkaar. 

9.00 u. tot 9.30 u. / Onthaal
9.30 u. tot 10.05 u. / Welkom en kennismaken
10.10 u. tot 10.20 u. / Blik op samenwerken in de regio:

  • Artistieke opener door Miksi 
  • Regio Middenkust door de ogen van OP/TIL  

10.20 u. tot 10.50 u. / 2 inspirerende pitches:

  • Hoe kan je als lokaal bestuur oppikken en ondersteunen wat er leeft in je gemeente? Volstaan klassieke ondersteuningsmodellen nog? Of zet je best een andere bril op om burgerinitiatieven, nieuwsoortige cultuurorganisaties, maar ook het klassieke verenigingsleven te ondersteunen?
    Jolle Desloover, coördinator van DURF2030, deelt zijn toekomstvisie doorspekt met ervaringen van DURF2030.  
  • Hoe ziet de cultuurplek van morgen eruit? En hoe kan deze cultuurplek een echte ‘derde plek’ worden? OP/TIL brengt inspirerende voorbeelden van innovatieve cultuurplekken van morgen in een pechakucha-format. Na de pauze schrijven we samen aan een recept voor een bruisende, verbindende en inclusieve derde plek.

10.50 u. tot 11.10 u. / Pauze
11.10 u. tot 12.25 u. / Uitwisseling: Je kiest zelf over welke van de twee pitches je verder uitwisselt met collega’s. Denk mee, deel jouw ideeën, en inspireer elkaar.

12.30 u. tot 13.30 u. : Lunch
13.30 u. tot 14.00 u. : Rondleiding op Vrijetijdssite Zomerloos (optioneel): Vrijetijdscentrum Zomerloos werd gerenoveerd. Ontdek het gebouw en de site met een kort woordje uitleg. 

14.00 u. tot 16.00 u. : Infosessie en uitwisseling over IGS’en cultuur (optioneel): Lokale besturen kunnen de krachten bundelen in een intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) voor cultuur. De Vlaamse overheid geeft hiervoor subsidies via het Bovenlokaal Cultuurdecreet. OP/TIL informeert en faciliteert uitwisseling over mogelijke toekomstscenario’s. 

Wanneer?
donderdag 28 november 2024
van 9.00 u. tot 16.00 u.


Waar?
Vrijetijdscentrum Zomerloos
Sportstraat 1
8470 Gistel


Voor wie?
Medewerkers en coördinatoren van een cultuur- of gemeenschapscentrum, bibliotheek, cultuur- en vrijetijdsdienst of een cultureel intergemeentelijk samenwerkingsverband uit de regio Middenkust.


Door wie?
OP/TIL


Schrijf je hier in

Prijs

Gratis, schrijf je wel in.

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.