Bereid de nieuwe cultuurplannen voor
Lokale besturen bereiden zich volop voor op het plannen van de nieuwe beleidsperiode.
In 2025 kan je als lokale cultuurwerker input bezorgen aan de verantwoordelijken voor de opmaak van het meerjarenplan met doelstellingen en concrete acties.
Wie ons aanbod rond DRAAG/VLAK volgt, verzamelde de voorbije periode best wat input over en voor zijn culturele werking. Duik opnieuw in jouw verzamelde input en herwerk het in functie van het meerjarenplan.
Wat kan je nog doen na de gemeenteraadsverkiezingen?
Benieuwd hoe collega’s aan de slag gaan met de nieuwe bestuursploeg?
De lokale Vrijetijdsmonitor Vlaanderen
Nieuwe doelstellingen en acties bedenk je niet zomaar. Ze bieden een antwoord op troeven en uitdagingen die spelen binnen jouw lokale context.
Voordat je gaat plannen, breng je best eerst in kaart in welke (maatschappelijke) context jouw culturele werking werkt. Een omgevingsanalyse helpt daarbij en is een voorwaarde bij de opmaak van de Beleids- en Beheerscyclus van een lokaal bestuur. Cijfermateriaal en data-analyse zijn er een belangrijk onderdeel van.
De lokale Vrijetijdsmonitor van de Vlaamse overheid bundelt data en maakt het eenvoudiger om cijferanalyses te maken op het vlak van cultuur, jeugd en sport.
Zo krijg je een beeld van de vrijetijdsbeleving in jouw gemeente en kan je data over buurgemeenten bekijken en vergelijken.
Ook culturele regio’s starten met voorbereiden
Vlaanderen telt momenteel 19 IGS’en cultuur, die erkend zijn binnen het bovenlokaal cultuurdecreet. In april 2026 kunnen zij, maar ook nieuwe culturele regio’s werkingssubsidies aanvragen bij de Vlaamse overheid. Daarvoor dienen ze een cultuurnota in, met daarin ook een omgevingsanalyse.
Om IGS’en te helpen bij hun omgevingsanalyse, maakte OP/TIL enkele tools. Ze kunnen ook handig zijn voor jouw lokale plannen. Let wel, deze tools zijn op maat van IGS’en cultuur en niet op maat van lokale besturen.