starters van de toekomst
Traject

Starters van de toekomst

Werk jij minder dan 5 jaar in de cultuursector? Heb je een enorme honger om te groeien, en wil je mee een stempel drukken op het culturele landschap? Check! 

Schrijf je in en bijt je vast in ons traject ‘Starters van de toekomst’. Je verkent — samen met andere starters — alle hoeken en hoekjes van de cultuursector. We dagen je uit met verbindende oefeningen, confronteren je met de blik van kunstenaars, welzijnswerkers en ondernemers. We tillen jouw potentieel op en geven je zo het vertrouwen om mee de toekomst uit te tekenen.

Start de toekomst, in 4 dagen

Je vertoeft in de eerste helft van 2023 vier dagen op een bijzondere locatie in Vlaanderen of Brussel. We starten elke nieuwe dag met een blikopener, een straf verhaal van een straffe culturele professional.

Je luistert naar praktijkverhalen, hoort afwijkende opinies, krijgt stof en tools om je kennis en vaardigheden op te krikken. Je wisselt uit, en voedt de andere starters vanuit jouw sterktes en dada’s. 

Op het einde van elke dag dagen we je uit om aan de slag te gaan met de inhoud.

Programma

Dag 1 / Boost je netwerk 

Je gaat op zoek naar wat er leeft in jouw gemeente. Je vindt de weg naar netwerken binnen en buiten cultuur, je kan de brug slaan naar collega’s en vrijwilligers uit andere culturele disciplines.

Spreker: Bart Geernaert, algemeen coördinator, De Republiek

Waar? De Republiek, Brugge
Wanneer? maandag 6 februari 2023, van 9.00 u. tot 16.30 u.

Dag 2 / Maak je persoonlijk actieplan 

Welke rol neem jij op in het lokale cultuurveld, én over de grenzen van je gemeente heen? Wat geeft je goesting of biedt een uitdaging? Hoe zie jij jezelf in je job over vijf jaar? Wie of wat helpt je groeien? Met deze vragen gaan we aan de slag, samen met een aantal bevlogen cultuurwerkers.

Spreker: Lina Lauwens, publiekswerver, ARSENAAL/LAZARUS

Waar? ARSENAAL/LAZARUS, Mechelen
Wanneer? donderdag 9 maart 2023, van 9.00 u. tot 16.30 u.

Dag 3 / Duik in het abc van besturen 

Na deze sessie heeft de meerjarenplanning en -begroting geen geheimen meer voor jou. Je krijgt inzicht in de organisatie en het juridisch kader van een lokaal bestuur en je geraakt wijs uit wie welke bevoegdheden heeft. Wat meer is? Ook het abc van intergemeentelijk samenwerken heb je mee. Dit luik van het programma werken we samen uit met VVSG.

Sprekers: Hannes Vanhaverbeke, beleidsadviseur, Stad Leuven & Ben Gilot en Marian Verbeek van VVSG.

Waar? Huis Madou, Brussel
Wanneer? donderdag 30 maart 2023, van 9.00 u. tot 16.30 u.

Dag 4 / Vind de gedroomde cultuurexpert

Na vandaag vind je vlot je weg in de culturele bovenbouw. Je kan je eigen job en organisatie situeren in de geschiedenis van het cultuurbeleid. Of je nu vragen hebt over amateurkunsten, UiTPAS, digitale erfgoedprojecten, cultuurcentra, leesprojecten in bibliotheken, talentontwikkeling… we zoeken samen en vinden de weg naar de geknipte organisatie voor elk van jouw vragen.

Spreker: Veerle Van Schoelant, artistieke leiding, 30CC

Waar? 30CC en OPEK, in Leuven
Wanneer? maandag 24 april 2023, van 9.00 u. tot 16.30 u.

Wat verwachten we van jou?

  • je maakt je 4 dagen vrij
  • je neemt tussen de sessies door de tijd om de opgedane kennis toe te passen

Start jij mee de toekomst? Schrijf je nu in! Er is plaats voor 20 deelnemers. Op vrijdag 27 januari 2023 sluiten we de inschrijvingen af.

Meer info? Een vraag? Contacteer An-Sofie (an-sofie@cultuuroptil.be) of Inge (inge@cultuuroptil.be)

An-Sofie Gysemans
An-Sofie Gysemans
Inge Van de Walle

Wanneer?
donderdag 9 maart 2023


Waar?
ARSENAAL/LAZARUS
Hanswijkstraat 63
2800 Mechelen


Voor wie?
Je werkt voor een cultuurcentrum, een gemeenschapscentrum, een bibliotheek, een vrijetijdsdienst of een intergemeentelijk samenwerkingsverband, en hebt minder dan 5 jaar ervaring binnen de cultuursector.


Door wie?
OP/TIL


Zet je op de wachtlijst

Prijs

250 euro per deelnemer voor het volledige traject, inclusief sprekers, locaties en lunch.

Ben je ingeschreven, maar kan je op een bepaalde dag toch niet aanwezig zijn? Dan betaalt OP/TIL jou enkel terug als: je meer dan 48 uur vóór de start van de activiteit annuleert, of als je je ziek meldt. Je krijgt een creditnota en we storten het geld terug.

Verbindende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.