NETWERKEN

GRENSBREKERS #8 — regio Vlaamse Ardennen

Geloof jij ook dat de meest waardevolle ideeën opschieten waar mensen elkaar ontmoeten?

Je werkt rond cultuur voor een gemeente of stad en bent nieuwsgierig naar wat er leeft in de gemeenten rondom. Je wil meer cultuurcollega’s uit de regio leren kennen, en droomt ervan samen uitdagingen aan te pakken. 

Stap op dinsdag 27 februari 2024 in ons netwerk van culturele grensbrekers en ontmoet je buren uit Herzele, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Brakel, Kluisbergen, Wortegem-Petegem, Horebeke, Lierde, Maarkedal, Zwalm en Kruisem.

Ontmoet en match

Welke grenzen wil je verleggen? Hoe denken jouw cultuurcollega’s uit de regio over de cultuurruimte van de toekomst? Al gehoord van een intergemeentelijk samenwerkingsverband cultuur? Welke gemeenschappelijke dromen en uitdagingen leven er in de regio?

Ontmoet en match tijdens GRENSBREKERS in regio Vlaamse Ardennen. Jij vertrekt die dag met minstens 3 nieuwe contacten en zeker één avontuurlijk idee

Ben jij betrokken bij het lopend traject in de regio rond ‘vereenvoudiging bovenlokale samenwerking vrije tijd’? Dan is deze GRENSBREKERS een mooie aanvulling voor meer praktijkgerichte inspiratie rond cultuur en om je netwerk te verstevigen.

Met GRENSBREKERS connecteert OP/TIL culturele spelers in jouw regio, over de gemeentegrenzen heen. Begin 2022 deelde de Vlaamse Regering Vlaanderen op in 15 referentieregio’s. Om de 3 maanden planten we onze vlag in één van die regio’s. 

Programma

We openen de dag met een artistieke blik. We zetten regio Vlaamse Ardennen op de kaart. We nodigen enkele experten en praktijken uit om jou te inspireren rond grensverleggend samenwerken. En geven vooral aan jou het woord, om ideeën en vragen te delen met elkaar.

9.00 u. / Onthaal & koffie

09.30 u. / Welkom & kennismaking

10.25 u. / Een blik op samenwerken:

Artistieke blik (Miksi Bee)
Regio Vlaamse Ardennen door de ogen van OP/TIL (Mehdi Maréchal)
Het Scheldeoffensief: participatie als motor voor samenwerking en creatie (An Van den Bergh)

10.55 u. / Pauze

11.20 u. / Inspiratiesessie

12.30 u. tot 13.30u. / Lunch

Wie wil kan in de namiddag op locatie blijven werken in een gezamenlijke ruimte met wifi. Je hoeft dit niet op voorhand door te geven.

Je kan één van deze drie inspirerende sessies volgen. Je kiest dit bij inschrijving.

sessie 1 / Ruimte voor cultuur met doelgroepen vanuit de kracht van samenwerken
Hoe zet je vanuit een focus op een bepaalde doelgroep een bovenlokale samenwerking op met verschillende culturele spelers in je regio? Hoe betrek je verschillende cultuurcentra, artiesten en sociale organisaties in een gedeeld verhaal? Trui Dewaele van Via Lactea getuigt vanuit haar ervaringen met het bovenlokaal cultuurproject Bandura’s borders.

sessie 2 / Workshop: gedeelde uitdagingen in regio Vlaamse Ardennen
Samenwerken doe je niet zomaar. Je wil eerst weten: is er een gezamenlijke droom, uitdaging of kans waarvoor samenwerken een meerwaarde kan zijn? In deze workshop ga je met je cultuurcollega’s actief op zoek naar thema’s die jullie verbinden in de regio. We verzamelen ideeën en werken toe naar een prioriteitenlijst van mogelijkheden om samen (verder) mee aan de slag te gaan.

sessie 3 / De kracht van ‘structureel samenwerken’ over gemeentegrenzen heen.

OP/TIL in gesprek met Koen De Keukeleire (Route42) en Elke Clompen (Cultuurtuin Waas), beiden coördinator van een Intergemeentelijk samenwerkingsverband cultuur. Wat is de meerwaarde van structureel bovenlokaal samenwerken? Aan welke (rand)voorwaarden moet worden voldaan om dit goed te kunnen doen? Hoe pak je dat concreet aan?


Wanneer?
dinsdag 27 februari 2024
9.00 u. / onthaal
9.30 tot 12.30 u. / programma
12.30 tot 13.30 u. / lunch


Waar?
Cultuurcentrum De Ververij
Wolvestraat 37
9600 Ronse


Voor wie?
Medewerkers en coördinatoren van een cultuurcentrum, bibliotheek, gemeenschapscentrum, stedelijk museum, erfgoedcel, cultuur- en vrijetijdsdienst of een cultureel intergemeentelijk samenwerkingsverband uit regio Vlaamse Ardennen.


Door wie?
OP/TIL in samenwerking met CC De Ververij, Variant en Route42


Schrijf je hier in

Prijs

Gratis, schrijf je wel in.

Verbindende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.