NETWERKEN

GRENSBREKERS #7— regio Limburg

Geloof jij ook dat de meest waardevolle ideeën opschieten waar mensen elkaar ontmoeten?

Je werkt rond cultuur voor een gemeente of stad en bent nieuwsgierig naar wat er leeft in de gemeenten rondom. Je wil meer cultuurcollega’s uit de regio leren kennen, en droomt ervan samen uitdagingen aan te pakken. 

Stap op dinsdag 21 november 2023 in ons netwerk van culturele grensbrekers en ontmoet je buren uit de 42 gemeenten van regio Limburg. 

Ontmoet en match

Welke grenzen wil je verleggen? Hoe denken jouw cultuurcollega’s uit de regio over de cultuurruimte van de toekomst? Al gehoord van een intergemeentelijk samenwerkingsverband cultuur? Waar kunnen natuur en cultuur elkaar ontmoeten in de regio? 

Ontmoet en match tijdens GRENSBREKERS in regio Limburg. Jij vertrekt die dag met minstens 3 nieuwe contacten en zeker één avontuurlijk idee

Met GRENSBREKERS connecteert OP/TIL culturele spelers in jouw regio, over de gemeentegrenzen heen. Begin 2022 deelde de Vlaamse Regering Vlaanderen op in 15 referentieregio’s. Om de 3 maanden planten we onze vlag in één van die regio’s. 

Programma

We openen de dag met een artistieke blik. We zetten regio Limburg op de kaart. We nodigen enkele experten en praktijken uit om jou te inspireren rond grensverleggend samenwerken. En geven vooral aan jou het woord, om ideeën en vragen te delen met elkaar.

9.00 u. / Onthaal & koffie
9.30 u. / Welkom: speeddate en artistieke blik door Miksi Bee 
10.00 u. / Regio Limburg door de ogen van OP/TIL
10.10 u. / Schepen van cultuur van Hasselt, Nele Kelchtermans, over de kansen die samenwerken biedt
10.25 u. / Inspiratiesessies in 2 ronders
12.30 u. / Lunch

Je kan 2 verschillende sessies volgen, je kiest dit vooraf bij de inschrijving.

Kies voor RONDE 1 uit:

sessie 1 / Welke kansen biedt jouw referentieregio en hoe werkt een intergemeentelijk samenwerkingsverband?
OP/TIL geeft meer uitleg over de regelgeving rond bovenlokaal werken, en over de impact van de referentieregio op jouw cultuurwerking. Leen Gos werkt meer dan 10 jaar als algemeen coördinator van ECRU. ECRU is het enige intergemeentelijke samenwerkingsverband rond cultureel erfgoed én bovenlokale cultuurwerking in Limburg. Ze vertelt over de sterke samenwerking tussen de 7 gemeenten en over hoe lokale besturen en een intergemeentelijk samenwerkingsverband elkaar kunnen versterken.

sessie 2 / Hoe werken de bibliotheken van de Welzijnsregio Noord-Limburg samen in het project Digibanken?
Een lokale bibliotheek de ideale plek om inwoners te informeren, te helpen en te begeleiden. Volgens recente cijfers zijn vier op tien Belgen digitaal kwetsbaar. Met het project Digibanken wil de Vlaamse overheid hier een antwoord op bieden. In de Welzijnsregio Noord-Limburg staan de bibliotheken van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen en Peer in voor de uitrol en organisatie van Digipunten.

Hoe bouw je aan zo’n netwerk mee vanuit een kleine gemeente? Wat is de meerwaarde voor de eindgebruiker? En wat heeft zo’n samenwerking nodig om ook in de toekomst succesvol te zijn? Annemie Arras, bibliothecaris en coördinator e-inclusie in Bree, deelt haar ervaring, stelt actuele uitdagingen vast, en wijst op de kansen voor de toekomst.

sessie 3 / Wat levert bovenlokale samenwerking rond kunst en natuur op?
Met het project ‘Kunst aan de Maas’ willen Regionaal Landschap Kempen & Maasland en Z33 via kunst duidelijk maken hoe menselijke en natuurlijke krachten het landschap in de Maasvallei vormen. Dit verhaal wordt op streekniveau gemaakt én verteld, met een boodschap voor zowel lokale bewoners als kunst- en natuurliefhebbers. Katrien Schaerlaekens en Ben Creemers van Regionaal Landschap Kempen en Maasland lichten hun bovenlokale aanpak toe en delen hun inzichten.

sessie 4 / Welke assen in regio Limburg kan je cultureel bespelen?
Het nieuwstedelijk bespeelt als theaterhuis de as Genk, Hasselt en Leuven en verbindt zo artiesten, publiek en organisaties. Dit plan bleek als culturele component naadloos te passen bij de verbindingen die politiek, economie en onderwijs al aan het smeden waren. Want mensen, steden en dorpen zijn geconnecteerd, bovenlokaal denken is de toekomst voor de regio. Christophe Aussems, artistiek leiding van Het nieuwstedelijk, geeft inzicht in de kracht en uitdagingen van hun bovenlokaal model. Welke assen vallen er nog te bespelen in de regio?

Kies voor RONDE 2 uit:

sessie 5 / H​oe kan je de ruimte voor cultuur verbreden vanuit (bovenlokale​) samenwerking​?
Reprise brengt 120 jaar podiumkunsten in Haspengouw opnieuw tot leven. Erfgoed Haspengouw ​b​rengt samen met Wederzijds Genoegen vzw en vele lokale en bovenlokale partners het bijzondere cultureel erfgoed in kaart​, stimuleert duurzaam behoud en zorg, en ​brengt het opnieuw creatief en ​participatief tot leven in een reprise​. Het project brengt ​zo erfgoedzorg, amateurkunsten én publiek samen rond dit Haspengouwse bewonerserfgoed. ​Hoe v​erbreed je met een bovenlokale en transversale aanpak ​de ruimte voor cultuur? Lieve Opsteyn ​van Erfgoed Haspengouw​ getuigt.

sessie 6 / Hoe houden we cultuurruimtes jong? 
Cultuurcentrum De Bogaard in Sint-Truiden maakt ruimte in de werking voor een nieuw en jong publiek. Letterlijk, door vergaderruimtes te transformeren tot ateliers voor jonge kunstenaars. Maar ook door samen te werken met partners die zorgen voor meer weerklank bij een jong publiek. Tiene Carlier, project- en jongerenwerker bij De Bogaard, deelt haar inzichten en tips.

sessie 7 / Hoe bouw je aan bloeiend jeugdtheater in de regio?
6 cultuurcentra vonden elkaar in hun gedeelde ambitie om jeugdtheater in Limburg op de kaart te zetten. Samen met jongeren, fABULEUS en HET LAB maken en presenteren CC Maasmechelen, CC MUZE, CC Casino, CC De Adelberg en CC de Velinx unieke jeugdproducties, home made in Limburg. Lies Cuyx, jeugdprogrammator bij Cultuurcentrum MUZE in Heusden-Zolder, geeft een inkijk in het proces van deze samenwerking.

sessie 8 / De organisatoren van culturele initiatieven veranderen. Hoe kun je met ondersteuning hier op inspelen?
Kunst-zetter, een project van vzw Stadstriënnale, bouwt aan een boeiende community van spelers op vlak van hedendaagse beeldende kunsten in Limburg, de bredere beeldende kunstscène en het kunstminnend publiek. Roxane Baeyens wijdt je in bij het hoe en waarom. Adinda Van Geystelen, Algemeen en artistiek directeur van Z33 deelt voor LIKO (Limburgs Kunstenoverleg) de ervaringen en kansen.

Wanneer?
dinsdag 21 november 2023
9.00 u. / onthaal
9.30 tot 12.30 u. / programma
12.30 tot 13.30 u. / lunch


Waar?
Cultuurcentrum Hasselt
Kunstlaan 5
3500 Hasselt


Voor wie?
Medewerkers en coördinatoren van een cultuurcentrum, bibliotheek, gemeenschapscentrum, stedelijk museum, erfgoedcel, cultuur- en vrijetijdsdienst of een cultureel intergemeentelijk samenwerkingsverband uit regio Limburg.


Door wie?
OP/TIL in samenwerking met Stad Hasselt en met dank aan Avansa Limburg, ECRU, Erfgoed Haspengouw en Limburgse Bibliotheekvereniging


Schrijf je hier in

Prijs

Gratis. Schrijf je wel in.

Projectsubsidie?

Volg in de namiddag een infosessie voor het nieuwe subsidiereglement kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten. Schrijf hier in.

Verbindende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.